Streljački klub “Protect” pod tim imenom osnovan je 1993.godine u mjesecu listopadu a rješenje tadašnjeg Ureda državne uprave dobip je u veljači 1994. godine. Klub se bavi svim streljačkim disciplinama u sklopu Hrvatskog streljačkog saveza, kako međunarodnim (ISSF) programom tako i nacionalnim programom, osim disciplina samostrela i letećih meta.

S.K.”Protect” je pravni slijednik Streljačkog društva “Sigurnost” koje je osnovano osamdesetih godina prošlog stoljeća. Današnji klub osnovali su Ivan Tomečak, Rajko Samueli-Kačić, Milivoje Vukšić, Damir Funčić, Nenad Rubeša, i Gino Pastorčić. U radu nekadašnjeg streljačkog društva pod imenom “Sigurnost” došlo je do prekida tijekom turbulentnih ratnih 1990-1991.godine, godina 1992. također nema aktivnosti i tek 1993.g. dolazi do sastanaka sa ciljem obnove rada, svrha kluba je također bila da osim sportskog dijela pruža i stručnu potporu izobrazbi zaštitara i čuvara te provodi redovna kondicijska gađanja djelatnika novofromiranog Dioničkog društva za zaštitu osoba i imovine pod nazivom “Protect d.d.” Sve do promjene vlasničke strukture i promjene imena u “Securitas Hrvatska” klub je dobivao i neku simboličnu financijsku potporu od strane tvrtke “Protect d.d.”

Tijekom čevtrt stoljeća koliko postoji, kroz klub je prošlo 402 člana, neki su bili više a neki manje aktivni, trenutno u klubu djeluje oko stotinjak članova od kojih tridesetak aktivno dok su ostali članovi više potpora nego što se bave streljačkim sportom. U sezoni 2019. imamo u Hrvatskom streljačkom savezu registriranih 38 članova/strijelaca no taj broj će do svibnja porasti. U klubu djeluje i sedam streljačkih sudaca sa važećom HSS “E” licencom, tri streljačka suca sa važećom HSS “D” licencom, jedan streljački sudac sa važećom HSS “C” licencom te dva suca sa međunarodnom ISSF “B” licencom.

Stručni dio streljačkih aktivnosti provode dva Trenera streljaštva sa diplomama Hrvatske olimpijske akademije te međunarodnim “D” i “C” trenerskim licencama “ISSF Training academy”.

Osim discipina vatrenim oružjem, (bazično VK pištolj-VK revolver, u klubu se pripremaju i nastupaju i strijelci na disciplinama VK puškama, MK puškama i pištoljima, Long-range disciplinama te disciplinama Crnog baruta) imamo i natjecatelje na zračnom oružju (ISSF 10m pistol) te na serijskim zračnim puškama što su u osnovi naši najmlađi članovi-kadeti, inače polaznici osnovnih škola u Novom Vinodolskom i Čabru. U tim mjestima se na zračnim streljanama, pod vodstvom naša dva licencirana trenera održava i “Škola streljaštva” za početnike.

U proteklih 25 godina rada strijelci našeg kluba osvojili su pregršt medalja i pehara, pojedinačnih i ekipnih naslova prvaka Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske, zlata, srebra i bronci na prigodnim turnirima i na međunarodnim natjecanjema. Medalje i pehare smo tako osvajali osim u Rijeci, Malinskoj i Opatiji još i u:  Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Stobreču, Solinu, Zadru, Puli, Rovinju, Ljubljani, Faenzi, Postojni, Ajdovščini, Rifniku, itd. U knjizi državnih rekorda u Republici Hrvatskoj i danas stoji neoboren državni rekord naše strijelkinje u diciplini “VK revolver 10+10” (Vanja Vasiljev Marchesi, 186 krugova, 22.09.2012.g.)

Članovi našeg kluba su već dugi niz godina pokretači raznovrsnih streljačkih aktivnosti u gradu i županiji, gotovo sve nove discipline su na neki način proistekle iz našeg kluba, prvi smo ustanovili tzv. “TT-kup” (natjecanje danas već skoro zaboravljenim pištoljem koje je i jedino takve vrste  u Hrvatskoj), Iz našeg kluba potekla je prije jedanaest godina inicijativa o long-range disciplinama koje je formalno organizirao Hrvatski časnički zbor (u osnovi prvi organizatori i nositelji aktivnosti su časnici i dočasnici-naši članovi), a također smo činili i okosnicu prvih natjecanja u disciplinama Crnog baruta gdje i sada naši članovi nose većinu aktivnosti. U zadnjih nekoliko godina naši su članovi bili ti koji su pokrenuli disciplinu “Field target” u kojoj trenutno nismo aktivni ali zato polako raste “sekcija” koja se bavi MK puškama sa optičkim ciljnicima, gdje su već i osvojene prve medalje na nacionalnoj razini.

Klub svake godine uzme u sustav temeljne streljačke obuke desetke novih zainteresiranih kandidata od kojih neki ostanu aktivno u streljaštvu a neki i ne, tempo života i razne obveze te nedostatak više streljačkih objekata sprečvaju brže narastanje kako kluba tako i streljačkog sporta u cjelini.

Novi članovi su uvijek dobrodošli.

S.K. “Protect”

ZAPISI SA TRENINGA